samenwonen tips wonen
Inmiddels is het al bijna een jaar geleden dat mijn vriend en ik de sleutels kregen van ons allereerste eigen huisje. In dit artikel vertel ik je hoe ik het vind om voor het eerst samen te wonen en überhaupt uit huis te zijn. Wat zijn nou eigenlijk de voor- en nadelen en heb ik spijt van dingen?

2016 begon positief voor ons met goed nieuws waar ik destijds een artikel over schreef. We kregen namelijk een mailtje dat er een huis vrij was gekomen in een flat waar we voor stonden ingeschreven. We stonden al 1,5 jaar ingeschreven en hadden twee keer eerder een huis aangeboden gekregen, maar door geen baangarantie is dat het toen niet geworden. Het ging allemaal heel snel en binnen ongeveer twee weken sliepen we al in ons nieuwe huis. We waren allebei op dat moment intens gelukkig!

Het is een lang stuk om te lezen en daarom heb ik het opgedeeld in mini hoofdstukjes, maar er komt ook nog een tweede deel aan. Dus als je nog iets mist, wat je toch graag zou willen weten, laat dat dan achter in de reacties onder het artikel.

samenwonen tips wonen

Het klussen

Er moest redelijk wat aan ons appartement gebeuren. Alle muren, plafons, radiatoren, kozijnen en plinten moesten geverfd worden, er moest een vloer in, nieuwe deuren en een nieuwe afzuigkap. Gelukkig omdat wij huren werd er veel voor ons geregeld door de woningcorporatie.

Mijn vriend heeft met hulp van vrienden en familie het hele huis geschilderd en de vloer gelegd. Ik heb in de avonduren na het werk geholpen om de plinten, radiatoren en kozijnen te verven. Het kiezen van de kleuren op de muur was makkelijk. Vrijwel alles werd wit op twee muren na, die hebben we grijs geverfd. Het kiezen van de vloer was lastig, maar na uren in de winkel hebben getwijfeld hebben we voor grijs gekozen en het bevalt enorm goed. Het is een hele makkelijke kleur omdat je niet snel viezigheid op de vloer ziet liggen.

Inrichting

Het kiezen van de inrichting ging heel makkelijk en eigenlijk wel vanzelf. We hebben helaas geen honderdduizenden euro’s op de bankrekening staan waardoor we opzoek gingen naar goede, maar goedkope meubels. We hebben veel op aanbiedingen gelet en hebben zo heel veel geld bespaard, echt heel veel! Zo hebben we bijna alles in de aanbieding gekocht. Onze bank, al het witgoed, handdoeken en servies hebben we gekocht met in totaal honderden euro’s korting. We waren het snel eens over de spullen en dat was erg fijn. Om nog extra geld te besparen hebben we onze eetkamer stoelen gekocht via Marktplaats voor een hele goede deal en heeft een familielid onze eettafel gemaakt.

Alsnog ging er veel geld doorheen. Er komen vooral dingen bij kijken die je eigenlijk snel vergeet. Alles telt heel snel op en wist je hoe duur plinten in verhouding zijn?! Dat is echt niet normaal! Gelukkig hadden we van te voren goed gespaard en er rekening mee gehouden.

samenwonen tips wonen

Aanbiedingen

Als tip voor de aanbieding wil ik je meegeven dat bijvoorbeeld de Media Markt vaak rond januari een BTW vrij actie heeft wat erg handig is voor witgoed. De Hema heeft kwalitatief hele goede handdoeken die met regelmaat voor 3+1 gratis in de aanbieding zijn. Onze bank hebben we van de Leen Bakker. Onze versie was vaak in de aanbieding en eens in de zoveel maanden hebben zij 15% korting op alles. De Xenos heeft ook vaak hun servies in de aanbieding voor een goede deal. Als je op zulk soort aanbieding let en even wacht met kopen, dan bespaar je enorm. Daarnaast keek ik zelf graag voor eetkamerstoelen op Marktplaats omdat ik die ook echt in verhouding erg duur vind. Met een goede zoektocht op Marktplaats kom je ook een heel eind.

Op dit punt splits ik het artikel omdat het anders een veel te lang stuk wordt. In deel 2 ga ik het hebben over samenwonen zelf, geld en het huishouden. Dus heb je nog vragen over wat ik nu heb besproken of voor het volgende deel, laat dat mij dan even weten. Of zou je willen dat ik uitgebreider in ga op een bepaald onderwerp? Daarnaast ben ik ook erg benieuwd of jij nog thuis woont of al op jezelf?