De eerste keer dat ik havermout at als ontbijt vond ik het nog best lekker. Al helemaal in combinatie met wat bosbessen. Toch vind ik het niet mijn favoriete ontbijt. Dus ging ik op zoeken naar andere lekkere en gezonde recepten met havermout. Dit keer dus een recept: gezonde havermout muffinsAl snel vond ik een recept wat er heerlijk uitzag. Namelijk havermout muffins met banaan en bosbessen. Deze muffins zijn erg gezond door de ingredienten. Ik vind ze erg lekker en ze vullen goed, maar ik moet wel toegeven dat ze niet zo lekker zijn als een echte vette muffin.


Ingrediënten voor +/- 10 muffins:
125 ml melk
125 gram havermout
1 banaan
bosbessen (hoeveelheid naar eigen smaak)
scheut kaneel
snufje zout
scheutje zonnebloemolie
2 eieren
2 theelepels bakpoeder


– Mix de melk, de havermout, de banaan, de eieren en het bakpoeder. Zodra het een soort papje word is het al goed. Je hoeft dus niet lang te mixen.

– Voeg daarna het kaneel, een snufje zout en een scheutje zonnebloemolie toe. Ook dit mix je nog even kort.

– Als laatste doe je de blauwe bessen door het mengels. Als je dit eerder doet dan maak je de blauwe bessen kapot en het is het lekkerst als ze heel blijven. Voorzichtig even de bessen erdoor roeren met een lepel.

– Nu kun je het beslag over de muffinvormpjes verdelen. Ik kocht een metalen muffin vorm bij de Action omdat ik dit veel makkelijker vind.

– Thuis hebben wij een combi magnetron die er heel lang over doet als iets gaar is. Zelf heb ik deze muffins voor 40 minuten op 190 graden laten bakken. Heb je een gewone oven? Dan kan het wel 10-20 graden kouder en 5-10 minuutjes korter. Als ze klaar zijn haal je ze uit de oven en check je of ze gaar zijn. Dit kun je doen door er met bijvoorbeeld een sateprikker in te steken. Blijft er wat aan plakken, dan is hij niet gaar. Als hij droog en schoon is, dan is hij gaar.


Dit zijn de dan. Ik vind ze erg lekker en vooral als tussendoortje, maar je kan ze ook als ontbijt nemen. Als je niet zo’n fan bent van bosbessen dan kun je er ook nog ander fruit door doen. De muffins hebben in sommige happen niet enorm veel smaak. Je kan er dus eventueel ook nog jam overheen doen of bijvoorbeeld nog een scheut honing door het beslag.


Als je dit recept gaat maken dan zou ik het heel leuk vinden als je mij een foto wilt toesturen via social media of mail. Veel bak plezier!

Liefs Daniëlle