softbox
Een hele tijd geleden schreef ik erover dat ik een softbox had gekocht. Tot nu toe gebruik ik hem echt bij alle foto’s die ik maak voor mijn blog en ook alle filmpjes. Ik ben er echt ontzettend tevreden over en vandaag ga ik laten zien waarom. Wat is het verschil en waarom vind ik een softbox nou zo fijn?

In dit artikel schrijf ik mijn mening over een softbox, het kan dus zijn dat andere mensen er compleet anders over denken. In de tijd dat ik een softbox heb, heb ik wel geleerd dat een softbox echt voor hulp is. Is het weer ontzettend grauw, dan heb je aan 1 softbox nog niet genoeg. Als je meerdere softboxen zou hebben, dan zou je er waarschijnlijk wel midden in de nacht foto’s mee kunnen maken. Voor een compleet witte achtergrond lukt dit mij niet met één. Dan ben ik wel echt zonlicht nodig. Gebruik je een andere achtergrond? Dan is het een ander verhaal. Bij bijvoorbeeld mijn kleedje dan heb ik aan 1 softbox genoeg.

Ik maak mijn foto’s op een groot A0 vel. Deze leg ik vlak bij het raam en mijn softbox richt ik op het product. Het zonlicht maakt dus de achtergrond mooi wit en de softbox het product. Ik merk dat ik dit het fijnste vind werken. Als ik een attribuut gebruik voor mijn foto’s dan is het een ander verhaal. Gebruik ik bijvoorbeeld een shirtje of tijdschrift als ondergrond, dan heb ik niet het meest geweldig zonlicht nodig. Want met een shirtje maakt het niet uit wat voor kleur hij heeft. Bij een blanco achtergrond kun je wel zien of hij wit of grijs is.

De laatste tijd ga ik vaak voor een kleedje als achtergrond, omdat het heel grauw weer is als ik altijd thuis ben :(. De voorbeelden die je hier ziet zijn van de afgelopen tijd. Omdat als ik foto’s maak, mijn softbox natuurlijk niet uit zet voor een extra foto. Voor de duidelijkheid. Ik gebruik 9/10 keer mijn softbox voor foto’s. Zo, nu heb ik wel genoeg gekletst. Nu laat ik even een paar voorbeeld foto’s zien met een softbox en zonder een softbox.

De eerste foto’s zijn zonder en de tweede met.

softbox
softbox
softbox
softbox
softbox
softbox
Er zijn nog steeds momenten dat ik mijn foto’s in de avond maak. Zoals hier. Zie je hoe donker het is en wat het verschil is.

softbox
softbox
softbox
softbox
softbox
softbox
Zoals je ziet is het verschil bij sommige foto’s enorm en sommige foto’s zien er veel levendiger uit. Ik heb voor deze foto’s precies dezelfde instellingen gebruikt en mijn camera op dezelfde plek proberen te houden. De foto is dus op hetzelfde moment genomen. Niet dat jullie straks denken dat ik vals speel, haha.

softbox
Niet op de knuffels letten (deze heb ik allemaal van mijn vriend gekregen. Lief hea?!), maar hier heb ik de foto’s gemaakt van de producten van The Body Shop. Het was best donker en op dat moment zat ik niet bij een raam. Hier kun je dus ook goed zien op wat voor afstand mijn softbox stond. Dit is de afstand die ik vaak gebruik. Als ik hem te ver doe dan zie ik er niet veel meer van, maar als ik hem te dichtbij doe dan krijg je harde schaduwen.

Zonder softbox kun je natuurlijk prachtige foto’s maken, maar door school en stage heb ik niet altijd het geluk dat ik met zonlicht thuis ben. Hier zie je dus het verschil zonder en met softbox. Op sommige momenten is er bijna geen verschil en op sommige moment juist heel veel.

Hopelijk vonden jullie het een interessant artikel. Als jullie nog fotografie tips van mij willen lezen, dan moet je het maar zeggen. Dat vind ik namelijk ook wel erg leuk om te maken!

x Daniëlle