Als ik tijd heb dan vind ik bakken altijd enorm leuk om te doen! Het was weer een tijdje geleden dat ik het deed dus ik wilde graag weer bakken. Dit keer gingen we krentenbollen maken en omdat ze goed gelukt waren, deel ik graag het recept met jullie!
Het recept heb ik uitgeprint en komt uit 2013 en ik heb echt werkelijk waar geen idee wat de bron van dit recept is. Het is een recept voor 12 krentenbollen, maar ik heb er het dubbele van gemaakt. In dit recept heb ik tarwebloem gebruikt, maar je kan ook volkorenmeel gebruiken om het gezonder te maken. Alleen zorgt tarwe er wel voor dat ze luchtiger worden. Ik denk eventueel dat speltbloem ook wel moet lukken.
Ingrediënten voor 12 stuks:
200 gram rozijnen of krenten of een mengsel
450 gram tarwebloem
20 gram verse gist
25 gram suiker
3 dl melk
30 gram ongezouten boter
8 gram zout
Bereidingswijze:
Doe de krenten en rozijnen in een kom en giet er kokend water op en laat dit even staan. Giet het daarna af en doe ze in een theedoek om af te drogen.
Meng alle ingrediënten behalve de krenten, rozijnen en zout door elkaar. Het makkelijkst is het om dit te kneden met de hand. Als het goed gekneed is doe je de krenten, rozijnen en het zout erbij en kneed je het weer. Maak een bol van het deeg, doe dit in een kom met plastic erover en laat het een uur rijzen op een warme plek.
Als het deeg na een uur klaar is rol je alle lucht eruit met een deegroller en maak je er 12 bolletjes van. Ook dit dek je weer af met plastic en laat je voor een uur rijzen op een warme plek.
Daarna kunnen ze de oven in! Onze oven doet er altijd langer over. Ik heb ze voor 21 minuten op 200 graden in de oven gedaan, maar volgens het recept moet 15 minuten voldoende zijn.
De bollen vond ik erg lekker! Ze hadden misschien nog iets luchtiger gemogen, maar er was niks mis mee. Het is leuk om te doen en ook niet heel moeilijk. Het kost alleen veel tijd. Het is zeker een aanrader om dit recept eens te proberen! Zelf vind ik ze vooral lekker met een laagje boter en dan is het heerlijk om mee te nemen voor de lunch.
Succes met bakken!
Ah super leuk dat je zelf krentenbollen hebt gemaakt, dit zie ik niet vaak! Ze zien er goed uit 🙂
Oh girl, dit ziet er heerlijk uit!
Ik ga het opslaan.
Liefs Lonneke
lijkt me inderdaad lekker zeg. Helaas heb ik momenteel zelf geen oven.
Ik zag ze net al voorbij komen op Facebook, ze zien er erg lekker uit x
Leuk recept!
Yummmyyy, wat leuk dat je dit deelt. Ik ga het ook eens proberen!
Ze zien er erg lekker uit meid!
Ze zien er heel lekker uit!
Oh wat lekker! Ik ben gek op krentenbollen, het is best makkelijk te maken dus dit recept schrijf ik op 🙂
Prachtige foto’s. Om je vingers bij af te likken! Ga deze zeker eens uitproberen, dankjewel!
Wat leuk om zelf te maken!
Hmmm ik krijg er honger van! Ziet er heel erg lekker uit zeg! 😀
Leuke post. Bedankt voor het delen van het recept, het ziet er echt super lekker uit. Moet ik eens proberen!
Leuke recept. Het lijkt me zo lekker om ze zelf te maken.
Hmm ze zien er lekker uit! 🙂
Wauw die zien er echt heerlijk uit! Jammie hihi 🙂
Mmh ik ben heel benieuwd! Ik houd niet van krentebollen, maar misschien zijn ze zelfgemaakt wel yummy
Aahh ze zien er echt lekker uit! Eigenlijk zo simpel, maar op een of andere manier heb ik er nooit aan gedacht om krentenbollen eens zelf te maken. Misschien ga ik jouw recept wel een keertje maken. Alleen vervang ik het denk de tarwebloem dan voor spelt!