krentenbollen recept makkelijk gezond weinig
Als ik tijd heb dan vind ik bakken altijd enorm leuk om te doen! Het was weer een tijdje geleden dat ik het deed dus ik wilde graag weer bakken. Dit keer gingen we krentenbollen maken en omdat ze goed gelukt waren, deel ik graag het recept met jullie!

krentenbollen recept makkelijk gezond weinig
Het recept heb ik uitgeprint en komt uit 2013 en ik heb echt werkelijk waar geen idee wat de bron van dit recept is. Het is een recept voor 12 krentenbollen, maar ik heb er het dubbele van gemaakt. In dit recept heb ik tarwebloem gebruikt, maar je kan ook volkorenmeel gebruiken om het gezonder te maken. Alleen zorgt tarwe er wel voor dat ze luchtiger worden. Ik denk eventueel dat speltbloem ook wel moet lukken.

Ingrediënten voor 12 stuks:

200 gram rozijnen of krenten of een mengsel
450 gram tarwebloem
20 gram verse gist
25 gram suiker
3 dl melk
30 gram ongezouten boter
8 gram zout

krentenbollen recept makkelijk gezond weinig

Bereidingswijze:

Doe de krenten en rozijnen in een kom en giet er kokend water op en laat dit even staan. Giet het daarna af en doe ze in een theedoek om af te drogen.

Meng alle ingrediënten behalve de krenten, rozijnen en zout door elkaar. Het makkelijkst is het om dit te kneden met de hand. Als het goed gekneed is doe je de krenten, rozijnen en het zout erbij en kneed je het weer. Maak een bol van het deeg, doe dit in een kom met plastic erover en laat het een uur rijzen op een warme plek.

Als het deeg na een uur klaar is rol je alle lucht eruit met een deegroller en maak je er 12 bolletjes van. Ook dit dek je weer af met plastic en laat je voor een uur rijzen op een warme plek.

Daarna kunnen ze de oven in! Onze oven doet er altijd langer over. Ik heb ze voor 21 minuten op 200 graden in de oven gedaan, maar volgens het recept moet 15 minuten voldoende zijn.

krentenbollen recept makkelijk gezond weinig
De bollen vond ik erg lekker! Ze hadden misschien nog iets luchtiger gemogen, maar er was niks mis mee. Het is leuk om te doen en ook niet heel moeilijk. Het kost alleen veel tijd. Het is zeker een aanrader om dit recept eens te proberen! Zelf vind ik ze vooral lekker met een laagje boter en dan is het heerlijk om mee te nemen voor de lunch.

Succes met bakken!