Nog nooit had ik ervan gehoord, maar het zag er heerlijk uit terwijl ik een oud boekje van de Albert Heijn doorbladerde. Albert Heijn heeft altijd heerlijke recepten en dit recept komt dan wel uit 2013, hij is heerlijk voor het jaar 2015. Benieuwd waar het naar smaakt en hoe je het maakt? Lees dan even verder.
Het recept komt uit de Allerhande van Albert Heijn. Alle credits gaan dus daar naartoe, maar toch wilde ik het recept graag delen met jullie!
Benodigheden:
1 blikje gecondenseerde melk
250 gram bloem
75 gram witte basterdsuiker
300 gram boter
125 gram fijne kristalsuiker
200 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao)
brownie vorm (28×18 cm)
Volgens het recept kan je er 24 stukjes uithalen. Wij hadden geen goede vorm waardoor het uiteindelijk de helft werd ongeveer. Hieronder vind je nog de calorieën en prijs. Dit stond onder het recept.
Calorieën (schatting): 255 – Khoolydraten: 29 gram – Vetten: 14 gram – Eiwit: 4 gram – Prijs per stukje: €0,20
Bereidingswijze:
Zet het ongeopende blikje gecondenseerde melk in een pan en voeg zo veel water toe dat het blikje onder staat. Breng het water aan de kook en laat hem daarna 3 uur op laag vuur koken met de deksel op de pan. Controleer af en toe of er nog voldoende water in de pan zit. Haal na de 3 uur het blikje afkoelen voor 30 minuten. Haal hem daarvoor uit de pan.
Verwarm de oven nu voor op 180 graden. Doe ondertussen de bloem met basterdsuiker in een komt. Snijd 175 gram boter in blokjes en voeg dit toe. Kneed dit tot een deegbal.
Verdeel het deeg over de ingevette bakvorm. Prik er met een vork gaatjes in en bak hem daarna voor 30 minuten in de oven lichtbruin en gaar.
Smelt nu de rest van de boter in een pannetje. Voeg de fijne kristalsuiker toe en laat het op laag vuur smelten. Voeg de gekaramelliseerde gecondenseerde melk toe en warm dit 5 minuten mee al roerend met een houten lepel. Verdeel dit over de bodem en laat het 30 minuten afkoelen.
Breng een pan water aan de kook. Hang er een kleinere pan of kom in waarin je de chocolade smelt (au bain-marie). Schenk de chocolade over de karamel en laat het weer 30 minuten afkoelen. Zet hem daarna nog voor 30 minuten in de koelkast en hij is klaar om aangesneden te worden.
Uiteindelijk is het een soort taart. Je kan het ook zien als koekje, toetje of snack. Je kan het eten wanneer je wilt. De smaakt van de Millionairs Shortbread is heel erg lekker! Waar ik het mee associeer is een Mars of een Twix. De stukjes zijn vrij klein, maar ook heel machtig. Ons taartje is uiteindelijk kleiner geworden dan verwacht waardoor we hogere en kleinere stukjes hebben.
De smaak is heel bijzonder en ook ontzettend lekker! Ik vind het zeker een aanrader om het eens te proberen. Het duurt wel een lange tijd, maar de uiteindelijke baktijd valt wel mee. Zeker een aanrader als je van chocola en caramel houd!
Hmmm jummie! Ziet er heel lekker uit!
Liefs. Jonne
Hmmmm jummie! Ziet er heel lekker uit!
Liefs. Jonne
heb nog nooit een recept gemaakt met gecondenseerde melk, maar daar gaat wel wat tijd in zitten zie ik al wel. Ziet er in ieder geval super lekker uit en lijkt mij zeker wel speciaal om te maken… als je er de tijd voor hebt. xxx Lucinda
Dit heb ik zelf al vaker gemaakt ook in verschillende varianten en het is echt heel erg lekker haha x
Oh my, dit ziet er echt ontzettend lekker uit! Ik heb zelf wel eens de ‘gezonde’ variant hiervan gemaakt en die was ook heerlijk!
Deze ga ik onthouden!! Voor feestjes met mijn schoonfamilie maak ik vaak muffins, cakepops en brownies…nou deze zou ik daar goed aan toe kunnen voegen :-)!
Jum, dit is zelfs op de vroege ochtend heerlijk om te zien! Wat een lekkernij :).
Dat ziet er echt super lekker uit, jum!
OMG Danielle, wat doe je me aan! Dit ziet er veeeel te lekker uit <3
Ah wauw, dit klinkt VEEL te lekker haha!
Ik denk dat ik dat hele ding in één keer op zou eten.
Liefs Lonneke
oh my dit ziet er echt heel erg lekker uit !
Het maken van shortbread staat al een tijdje op mijn lijstje maar nu alleen maar meer!
wauw hoe lekker? ik heb ‘m opgeslagen!
wauw hoe lekker? ik heb ‘m opgeslagen!
Omg! Dit ziet er heerlijk uit!
Dat ziet er heeeerlijk uit! Juist dat ze zo lekker hoog zijn vind ik schattig. Nu heb ik dus om 11 uur ’s ochtends zin in taart.
Yumm, dit ziet er zo ontzettend lekker uit! 🙂