mediakit tips bloggen ondernemen
Als je bloggen een beetje serieus neemt en samenwerkingen met bedrijven hebt, dan is een mediakit onmisbaar. In dit artikel vertel ik wat een mediakit is en wat je erin moet hebben staan.

Wat is een mediakit?

Een mediakit is eigenlijk een soort portfolio, prijslijst en cv in één document. Dit kan je opsturen naar bedrijven en/of als download beschikbaar hebben op je site. In dit document staat kort en krachtig alles over jouw bedrijf, blog en/of content creator.

Wat moet er in komen te staan?

Gelukkig zijn er geen regels voor een mediakit. Je mag zelf beslissen wat erin komt te staan. Er zijn onderwerpen die ik essentieel vind en die niet te missen zijn in een mediakit. Daarnaast zijn er ook nog onderwerpen die ik zelf belangrijk vind en er ook nog aan heb toegevoegd. Hieronder zie je twee rijtjes. Ilse schreef ook een uitgebreid artikel over het maken van een mediakit. Deze tips kan je ook meenemen voor het maken ervan.

Essentieel
– Introductie
– Missie
– Cijfers – bezoekers aantallen/YouTube statistieken etc.
– Volgers – het aantal volgers op social media
– Prijzen
– Contactinformatie

Optioneel
– Extra cijfers – bijvoorbeeld paginaweergaven, bouncepercentage etc.
– Doelgroep
– Best bekeken artikel/video/post
– Successen
– Per platform uitleggen wat je erop doet. YouTube, website, Instagram etc.
– Voorwaarden

Zoals je ziet heb ik er ook voor gekozen mijn voorwaarden mee te nemen in mijn mediakit. Dit is niet nodig en kan je eventueel per mail bespreken of later opsturen. In mijn voorwaarden bespreek ik onder andere onderwerpen als no follow links, Reclame Code Commissie en delen op social media.

mediakit tips bloggen ondernemen

Hoe lang moet hij worden?

Mijn eerste mediakit was twee pagina’s en opzich is dat prima. Nu heb ik er alleen voor gekozen om meer informatie over Make Me Blush erin te verwerken. Uiteindelijk kwam ik op ongeveer drie pagina’s. Omdat ik in de toekomst de mediakit geprint wil meenemen, heb ik ervoor gekozen om hem vier pagina’s lang te maken. Op deze manier kan ik hem makkelijk dubbelzijdig printen. Vier pagina’s in de mail is misschien wat veel. Daarom is er ook een mogelijkheid om de mediakit als spread op te slaan. Dit houdt eigenlijk in dat je twee pagina’s op één pagina hebt. In bijvoorbeeld InDesign kan je dit makkelijk instellen. Veel langer dan vier pagina’s zou ik hem niet maken. Het moet een kort en bondig document zijn.

Hoe maak je dan een mediakit?

Je kan het zo simpel of uitgebreid doen als je zelf wil. Zelf heb ik hem gemaakt in InDesign. Ik ben afgestudeerd als mediavormgever en kan hier het makkelijkst mee werken. Je kan natuurlijk ook een opzetje maken in Word of de online tool Canva. Vergeet niet om je mediakit altijd te versturen als PDF. Je moet nooit documenten versturen die voor een ander te bewerken zijn (zoals Word).

mediakit tips bloggen ondernemen

Voorbeeld

Bekijk hier mijn voorbeeld voor een mediakit. Je ziet hem hierboven in het klein, maar je kan hem via de knop hieronder ook downloaden. Ik heb ervoor gekozen mijn prijzen openbaar te maken ook voor mijn medebloggers/ondernemers. Soms lijken de prijzen van bloggers onderling een geheim, maar ik denk dat we elkaar kunnen helpen hierin.

[ddownload id=”11309″]

Je bent helemaal vrij in wat je doet met het maken van je mediakit. Hopelijk heb je iets gehad aan de tips uit de artikel. Succes!