persoonlijke update hbo
Inmiddels heb ik alweer twee schoolweken achter de rug op het HBO. Waarschijnlijk hebben jullie wel gemerkt dat het vrij rustig is op mijn blog en de titel is één van de redenen. Een tijdje geleden vertelde ik dat ik ging stoppen met mijn fulltime baan en weer terug naar school ga. Bevalt het mij of ga ik toch weer liever werken?!

Eind augustus begon dit hele avontuur; mijn laatste werkdag was aangebroken en ik kon mijn tas alvast inpakken voor de introductieweek. De introductieweek (ook wel bruisweek in Zwolle genoemd) van mijn HBO waren drie hele dagen. We gingen met 3000 HBO studenten kamperen in tentjes op een sportpark. Het was heel gezellig en allemaal gelukkig minder spannend dan dat ik voor ogen had. Hier wil ik verder eigenlijk ook niet echt diep op in gaan.

De lesdagen

Waar ik nou echt nieuwsgierig naar was, waren de echte lesdagen. Het begon direct allemaal al vrij pittig. De eerste twee dagen waren eigenlijk vrij saai omdat iedere docent eigenlijk hetzelfde introductie praatje klaar had staan. Daarna begon eigenlijk het echte werk. We werden bij veel vakken al snel in het diepe gegooid met veel lesstof en huiswerk. Zo moeten we bijvoorbeeld nu voor de volgende les 6 hoofdstukken gelezen hebben en hebben we in de eerste twee weken direct al 3 presentaties moeten geven.

Qua uren zijn de colleges goed te doen. Ik maak zo’n 18-20 uur per week en ben altijd wel minimaal 1 dag in de week vrij. Het reizen is voor mij een minpunt, maar ik probeer altijd mijn tijd goed te benutten. In de ochtend moet ik namelijk eerst een kwartier naar school fietsen, dan een uur met de trein en dan nog een kwartier naar school lopen en daarna natuurlijk ook weer terug. Ik probeer er het meest positieve van in te zien en voor je het weet zijn de 1,5 uur voorbij. Daarnaast heb ik ook direct een uur beweging per dag en dat is mooi meegenomen. In de trein probeer ik dan lekker even met school bezig te zijn, te bloggen of YouTube video’s te kijken. Thanks to Arriva voor de stopcontacten in de trein!

Hoe bevalt het?

Tot nu toe bevalt het me eerlijk gezegd goed. Sommige vakken zoals organisatiekunde en onderzoek vallen mij nog een beetje zwaar omdat deze docenten naar mijn idee direct veel moeilijke woorden gebruiken en de boeken vrij ingewikkeld zijn. De overige vakken zoals spelling en formuleren, project, grafisch vormgeving, presenteren en studiebegeleiding vind ik allemaal juist heel interessant. Iets waar ik wel lichtelijk zenuwachtig voor ben zijn alle studiepunten. Je moet namelijk aan het einde van het jaar 54 punten gehaald hebben om over te gaan en 60 punten om je Propedeuse te halen. Ik heb geen idee hoe die tentamens zullen gaan zijn en ik hoop dat het mij goed afgaat, maar als het zover is, laat ik dat zeker nog even weten.

Hoe zit het dan met mijn blog & YouTube kanaal?

Je hebt vast gezien dat het wat rustiger op mijn blog en YouTube kanaal. Op dit moment heb ik wel veel vrije tijd, maar eigenlijk wil ik alles nog even aftasten. Ik heb nog geen idee hoeveel tijd HBO mij gaat kosten en daarnaast zal ik ook nog opzoek moeten gaan naar een extra bijbaan. Ik wil voor mezelf graag even goed inschatten hoeveel vrije tijd ik daadwerkelijk in mijn blog kan steken. Zie het maar even als een korte pauze, want weg ga ik niet! Sowieso ga ik mij iets meer focussen op YouTube dan mijn blog. Simpelweg omdat ik bij YouTube wat meer interactie heb en het ook iets leuker vind.

Zo, dat waren iets meer woorden dan gepland. Thanks in ieder geval als je alles gelezen hebt en heb jij ervaringen met HBO? Ik lees het heel graag.