geld verdienen met Youtube
Al meerdere jaren ben ik bezig met YouTube, maar pas de laatste paar maanden neem ik het een stuk serieuzer. Toen ik begon met video’s maken, kwam het nog helemaal niet ter sprake dat je geld kan verdienen met het maken van YouTube video’s. Toch is het inmiddels zeker een groot deel van mijn inkomen. In dit artikel ga ik in op geld verdienen met YouTube met daarbij al mijn tips.

Geld verdienen met YouTube gaat nog niet zo makkelijk of snel. Helemaal niet als je nog niet zo groot bent op YouTube. Daarnaast moet het ook zeker niet je insteek zijn om met YouTube te gaan beginnen om makkelijk geld te verdienen. YouTube draait om heel veel doorzettingsvermogen en je moet er hard voor werken. Daarnaast moet je ook met veel andere dingen rekening houden als je geld wil gaan verdienen. Eén van die eerste dingen is het aantal weergaven per video en de kijkduur. Als je minder dan twee keer in de week upload op YouTube dan is dat eigenlijk al te weinig en zal YouTube je niet pushen bij eventuele nieuwe kijkers. De kans is klein dat YouTube je plaatst op de homepagina of bij aanbevolen video’s. Upload dus met regelmaat.

Volg je Make Me Blush al op Instagram? En YouTube?

Geld verdienen met YouTube Advertenties

Als je advertenties op je YouTube video’s wil dan moet je als eerste voldoen aan de richtlijnen voor advertentievriendelijke content. Voor de rest moet je minimaal 1000 abonnees en minimaal 4000 kijkuren hebben. Daarna kan je pas de advertenties voor de video’s aanzetten.

Hoeveel je hiermee verdient is heel erg afhankelijk van meerdere factoren. Zoals CPM, kijkduur en weergaven. Het is nooit exact hetzelfde wat je verdient per video. Je kan ervoor kiezen bepaalde advertentiesoorten aan of uit te zetten (zoals banners of reclame voor je video’s). Als je video langer is dan 8 minuten, kan je zelf advertenties plaatsen en advertenties na de video inschakelen. Let er wel op dat je niet te veel advertenties plaatst, want je wil natuurlijk niet dat de kijker wegklikt omdat er te veel advertenties zijn.

Buiten de YouTube advertenties om, zijn er voor YouTube ook nog mogelijkheden om geld te verdienen met kanaallidmaatschappen, merchandiseplank, super chat en YouTube Premium. Deze onderdelen zijn in Nederland al wel beschikbaar, maar zijn nog in opkomst en worden daardoor nog weinig gebruikt.

Affiliate Marketing

Laat je producten zien in de video die je bijvoorbeeld aanraadt, dan kan je ervoor kiezen gebruik te maken van affiliate marketing. Affiliate marketing is simpel gezegd linkjes die jij maakt en zodra iemand iets koopt via jouw link, dan krijg je hier een bepaald percentage van. Persoonlijk vind ik LinkPizza en TradeTracker hier heel fijn voor werken, maar ook Brandbassador die zorgt voor affiliate marketing van o.a. iDeal of Sweden en Desenio. Om eerlijk te zijn levert het niet heel veel op. Het is wel een leuk extra zakcentje, maar hier hoef je het niet voor te doen.

Gesponsorde content

Het is natuurlijk ook mogelijk om een gesponsorde video te maken voor een bedrijf. Persoonlijk ben ik nog maar enkele keren benaderd voor een dedicated video (video die volledig over het merk gaat). Wel heb ik eens een video opgenomen voor het YouTube kanaal van Xenos tegen betaling. De samenwerking moet natuurlijk wel bij jou en de kijkers passen.

Merchandise

Mocht je nou een community hebben opgebouwd, dan kan je ook geld gaan verdienen met merchandise. Over het algemeen zie je dit alleen de grotere kanalen doen. Het is wel heel interessant om de korte serie van NOS over YouTube Money hierover te kijken! Eén aflevering gaat daar ook over merchandise en hoeveel ermee verdiend word.

Dit waren mijn tips. Hopelijk heb je er iets aan gehad! Waar zou je nog meer tips over willen? Of ben je benieuwd wat ik gemiddeld verdien met bloggen en YouTuben?

— Lees ook: YouTube video’s van mei 2020