make-up bewaren
Hoelang kan je je make-up bewaren? Make-up is (jammer genoeg) niet eeuwig houdbaar. Make-up heeft een bepaalde houdbaarheidsdatum en dit verschilt per product. In dit artikel vertel ik je meer over de houdbaarheid van make-up producten over het bewaren van je make-up.

Volg je Make Me Blush al op Instagram? En YouTube?

Wat goed is om te weten is dat er achterop een make-up product staat hoe lang het product te gebruiken is. Je ziet op de verpakking een icoon van een potje met daarin een getal. Dit getal staat voor het aantal maanden. Wat je vaak tegen zult komen zijn: 3, 6, 12, 18 en 24. Dit getal geldt pas als je het product geopend hebt, niet als je het product gekocht hebt. Heb je het nog niet geopend? Dan kan het soms wel minstens 2 jaar lang houdbaar zijn omdat make-up in een speciale omgeving geproduceerd wordt.

Hoelang is make-up houdbaar?

Heb je een make-up product geopend, dan is het handig om een stickertje erop te zetten met de datum van wanneer je product ‘op datum’ is. Of een datum met wanneer je hem open hebt gemaakt. Dit zou de perfecte uitkomst zijn, maar niet iedereen heeft hier zin in, waaronder ik! Hieronder zie je een lijstje met hoe lang je een make-up product volgens de regels ongeveer kan gebruiken.

  • Blush, poeder, oogschaduw enz. 2 jaar
  • Foundation op waterbasis 1 jaar
  • Foundation op oliebasis 1,5 jaar
  • Nagellak 1 jaar
  • Mascara 3 maanden
  • Oogpotlood 2 jaar
  • Lippotlood 2 jaar
  • Lippenstift 1 jaar

make-up bewaren

Kijk, ruik, probeer…

Net zoals bij voedsel, kan je bij make-up ook kijken, ruiken en proberen om te achterhalen of het nog goed is. Wees hier alleen wel voorzichtig mee natuurlijk, want het is wel je gezicht. Zelf gebruik ik ook make-up gemiddeld langer dan de officiële houdbaarheid omdat het vaak nog wel goed is.

Waar bewaar je make-up?

Make-up kan je beste bewaren in een donkere ruimte die niet te warm is. Een koelkast zou dus de perfecte plek zijn. Vooral je nagellak blijft langer houdbaar in de koelkast. Natuurlijk is het niet handig om alles in de koelkast te bewaren. Al zijn er wel speciale make-up koelkasten verkrijgbaar. Probeer het zo donker mogelijk en koel te bewaren; bijvoorbeeld een ladekastje is meer dan prima. Als je je make-up opbergt vergeet dan natuurlijk niet de verpakking goed te sluiten. Bewaar je make-up het liefste ook niet in de badkamer. Telkens als je gaat douchen word het heel warm in de badkamer en je make-up blijft het langst houdbaar in een koele ruimte en waar de temperatuur niet te veel wisselt.

houdbaarheid make-up

Wanneer moet je je make-up nou weggooien?

Zelf gooi ik bijna nooit make-up weg en probeer ik het zo veel mogelijk op te maken. Producten die van kleur of samenstelling zijn veranderd, gooi ik sowieso weg. Je wilt natuurlijk geen geïrriteerde huid, dus als je mascara opgedroogd is, er een raar geurtje aan je product zit of iets anders wat je niet vertrouwd. Gooi het dan ook weg.

Leen make-up niet uit

Make-up is van jou en leen daarom make-up producten zoals potloden, mascara, kwasten en lippenstift niet uit. De bacteriën kunnen zich namelijk verspreiden en heel anders reageren op jouw huid. Wil je het toch uitlenen maak het dan schoon of slijp de potloden. In de winkel kun je ook make-up testen. Dit kun je ook zien als ‘uitlenen’. Smeer daarom de lippenstift in de winkel nooit op je lippen, maar swatch het op je hand.

make-up bewaren

Hygiënische make-up

Hoe meer je denkt aan hygiëne, hoe langer houdbaar en veiliger je producten zijn. Breng daarom concealer niet direct aan op een puistje. Doe dit met een kwastje of was goed je handen. Foundations met een pompflacon zijn heel hygiënisch. Zo kom je niet met je vinger waar bacteriën aan zitten direct aan het product. Zorg er ook voor dat je je potloden veel slijpt. Hierdoor haal je elke keer een laagje bacteriën er vanaf. Vergeet niet om je puntenslijper ook schoon te maken. Als laatste tip heb ik om je kwasten regelmatig schoon te maken. Het liefste elke week.

Je hoeft je make-up natuurlijk niet weg te gooien als het op datum is. Het is namelijk niet schadelijk voor je gezondheid, maar pas wel goed op. Als je iets merkt wat niet zo was toen hij net open was, weg ermee.

— Lees ook: Marc Jacobs Perfect Parfum Review