webshop beginnen
Veel meiden willen graag een webshop beginnen. Waar moet je rekening mee houden en hoe is het om een eigen webshop te hebben? Dit zijn allemaal vragen die ik gesteld heb aan de eigenaresse van de webshop Webstash. Dit is een Nederlandse webshop met voornamelijk kleding en accessoires. Lees in deze blogpost het volledige interview.

Volg je Make Me Blush al op Instagram? En YouTube?

Vertel eens wat over jezelf het over een eigen webshop beginnen

Ik ben Senya, 24 jaar en net begonnen met het afstuderen aan de HBO opleiding Food & Business te Nijmegen (na het afstuderen krijg ik een bachelor of commerce gericht op de voedingsbranche). Marketing is hierin altijd mijn favoriete vak geweest. In mijn vrije tijd ben ik altijd op zoek naar de laatste koopjes, trends en musthaves, want welke vrouw houdt er nu niet van (budget)shoppen. Daarnaast heb ik een vriend en een grote vriendengroep, houd ik van lekker eten en echte meisjesdingen zoals kleding, make-up en kletsen met vriendinnen. Omdat ik moeilijk kan ‘niksen’ ben ik altijd bezig met van alles, ik ben vooral veel achter de laptop te vinden.

Was een eigen webshop altijd al een droom of kwam het zo in je op?

Ik had er eigenlijk nog nooit over nagedacht een eigen webshop te beginnen. Wel ben ik bijna altijd achter een computer of laptop te vinden en vind ik het leuk om op zoek te zijn naar koopjes. Ook was ik altijd al actief op marktplaats en dat soort websites. Mijn vriend heeft mij geholpen met het idee om een eigen webshop te beginnen, hij adviseerde dat ik best wat kon doen met mijn passie voor marketing en winkelen. Zelf is hij programmeur (maakt websites). Zijn opmerking: ‘Je zou een handeltje kunnen beginnen met al die spulletjes en koopjes van je! Zal ik een webshop voor je maken?’ Vond ik op het begin alleen maar grappig. Maar naarmate we er meer over begonnen te praten en brainstormen werd ik toch wel erg enthousiast! We hebben vervolgens samen hard gewerkt om binnen een korte tijd WebStash te ontwikkelen.

Wat maakt Webstash zo uniek?

Ik bied items aan die niet overal verkrijgbaar zijn. De artikelen die ik verkoop zijn vaak ook niet in een gewone winkel te verkrijgen. Daarnaast zijn de items die ik verkoop niet te prijzig, maar wel lekker hip en gebaseerd op duurdere merken en trends. Maar omdat ik een jonge doelgroep heb wil ik dat alle artikelen voor iedereen betaalbaar blijven. Daarnaast probeer ik het heel persoonlijk te houden, stuur altijd een mailtje terug, je ontvangt bij je bestelling een klein cadeautje met persoonlijk bedankbriefje. Dat zijn de extra dingetjes die het leuk maken.

Hoe werkt het nou allemaal ‘achter de schermen’ bij een webshop?

Er komt heel veel bij kijken. Elke dag is anders en het wisselt ook weer elke week. Ik ben namelijk momenteel aan het afstuderen en moet dus mijn tijd verdelen tussen school en webstash. Dagelijks ben ik bezig met mails beantwoorden, bestellingen klaarmaken en verzenden, en promoties verzinnen en bijhouden. In totaal ben ik denk ik 35 uur bezig met het afstuderen en 25 uur met webstash. Een werkweek van 60 uur dus!

Naast alleen bestellingen afhandelen ben ik dus met heel veel andere zaken bezig. Maar wanneer er een bestelling binnen komt ga ik ongeveer als volgt te werk: Meteen als ik een bestelling binnen krijg (hier krijg ik een mail van) check ik in ons systeem of deze in orde is, of de gegevens goed zijn ingevuld en wat de persoon besteld heeft. Ik kijk of ik dit op voorraad heb of dat ik het eventueel nog bij de leverancier moet bestellen. Een aantal keer in de week verzend ik de bestellingen die de afgelopen dagen zijn binnen gekomen.Dan print ik de bestelling uit en ga ik kijken wat voor verzendmateriaal het beste past bij de grote van de bestelling. Vervolgens schrijf ik een bedankbriefje en stop ik een klein cadeautje bij de bestelde items. Ik weeg het pakketje, plak er een verzendetiket op die ik online print en klaar is kees! Ik breng mijn pakketjes zelfs zelf naar de brievenbus of het postkantoor.

Het gaat er bij webstash heel anders aan toe als bijvoorbeeld de zalando of H&M webshop. Maar ik vind het juist zo leuk dat ik alles lekker zelf kan doen. Nu lukt dat nog net, maar als ik het echt veel drukker krijg zal ik misschien toch personeel gaan aannemen bijvoorbeeld.

Zou je dit altijd als baan willen houden of lijkt een andere baan je in de toekomst leuker?

Als ik klaar ben met mijn studie moet ik even goed kijken wat ik wil doen. Misschien wil ik webstash als hobby blijven houden zoals het nu is, of wil ik juist uitbreiden en het nog serieuzer gaan aanpakken. Als ik het niet meer zo leuk vind ga ik de webshop verkopen en me vooral richten op Foodmarketing, waar ik momenteel voor studeer. Ik hoop natuurlijk een baan te vinden die ik kan combineren met dit werk. Dat zou het leukste zijn!

Hoe denk je dat Webstash er volgend jaar uit zal zien?

Die vraag heb ik hierboven al een beetje beantwoord, het is voor mijzelf ook een beetje de vraag of ik erin mee zal groeien. Ik hoop dat ik Webstash nog wat kan uitbreiden, want ik vind het erg leuk om te doen!

Heb je nog tips voor de lezeressen van Make Me Blush of mensen die een webshop beginnen?

Denk goed na over wat je leuk vind om te doen, heb je een bepaalde droom of hobby wat je helemaal geweldig vindt? Ik heb zelf nooit zo goed geweten wat ik precies wilde worden of wat ik leuk vind, het was elke keer weer anders. Als je ouder wordt groei je vanzelf ergens in. Als je jong bent is het erg moeilijk om al bijvoorbeeld een richting te kiezen op school. Maar het is nooit te laat om te doen wat je graag wilt. Daarbij moet je ook niet bang zijn dat het niet gaat lukken, als je het niet probeert zul je het namelijk nooit weten!

— Lees ook: 16 Facebook groepen die leiden tot meer bezoekers