7 Tips voor productief thuiswerken
Door alle maatregelen waar we tegenwoordig rekening mee moeten houden, zijn er veel mensen die plotseling thuis moeten gaan werken. Het lukt niet altijd direct om net zo productief als op kantoor te zijn. In dit artikel geef ik tips hoe je productief kan thuiswerken.

Dezelfde routine aanhouden

Het is heel verleidelijk om lekker in je joggingbroek met een knot op je hoofd aan de slag te gaan. Toch is het verstandig om je normale routine aan te houden. Sta op hetzelfde tijdstip op en doe je dagelijkse routine. Persoonlijk voel ik me productiever als ik me normaal aangekleed heb en mijn make-up heb gedaan. Al draag ik met thuiswerken wel liever een trui i.p.v. een net bloesje of een blazer. Toch kleed ik me wel gewoon aan.

Goede planning

In de ochtend is je concentratie het beste en het is zonde om bijvoorbeeld als eerst je mail te doen. Begin je takenlijst met iets waar je bijvoorbeeld creatief voor moet zijn of de meest belangrijkste taak. Maak een goede planning. Ik doe dit in mijn structuurjunkie planner, die werkt echt onwijs prettig. Maak een takenlijst met dingen die af móeten zijn aan het einde van de dag. Begin met het belangrijkste en werk het lijstje af. Soms is het belangrijkste niet het leukst, maar het haalt wel een kleine last van je schouders want je hebt het dan gelijk gedaan. Je kan dan tussendoor of net na je pauze bijvoorbeeld even je mail bijwerken. Afwisselende taken helpt ook voor je concentratie.

Een goede houding

Aan deze tip zou je misschien niet direct denken, maar dit is zo onwijs belangrijk. Ik heb behoorlijk vaak uit huis gewerkt en na enkele weken/maanden merkte ik pas dat ik last begon te krijgen van mijn rug en van mijn nek. Inmiddels heb ik hier nog steeds heel snel last van. Zorg dus dat je een goede ergonomische werkplek hebt die je kan instellen op jouw persoonlijk. Zoek op internet tips hoe je alles het beste kan instellen zodat je een goede houding aanneemt.

Stapel boeken onder je laptop

Deze tip sluit eigenlijk aan bij de vorige. Veel mensen werken achter hun laptop, maar eigenlijk neem je hierdoor een verkeerde houding aan. Je kijkt te veel naar beneden en het is beter om je laptop op een standaard je hebben staan met een losse muis en toetsenbord. Heb je niet zo’n standaard, dan is een stapel boeken natuurlijk ook prima.

Opgeruimde werkplek

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Zorg dat de plek waar je zit opgeruimd is en alleen de spullen bevat die je echt nodig hebt. Op deze manier kan je je beter concentreren en creëer je meer rust in je hoofd.

Juiste werkplek

Je kan ervoor kiezen om bijvoorbeeld aan de eettafel te werken. Persoonlijk vind ik het fijn om mijn werkplek soms af te wisselen. Toch is het goed om uit te zoeken wat voor jou werkt. Is het belangrijk om bijvoorbeeld werk en privé gescheiden te houden? Heb je nog steeds het idee dat je moet werken als je aan de eettafel zit terwijl je eigenlijk al klaar bent? Je kan ervoor kiezen om een speciale werkkamer in te richten indien mogelijk. Of ergens een bureau neer te zetten. Doe waar jij je goed bij voelt, maar denk er wel over na.

Neem pauzes

Zorg ervoor dat je regelmatig even een pauze neemt. Ga bijvoorbeeld een stuk wandelen en neem even een momentje voor jezelf. Je kan natuurlijk ook even een video bekijken in je pauze.

Heb jij nog handige tips voor het thuiswerken?

7 Tips voor productief thuiswerken