tips om gemotiveerd en uitgerust te blijven
De eerste paar weken van deze intelligente lockdown was het ontzettend zoeken naar een fijn patroon. Het was allemaal wennen, maar eindelijk heb ik een patroon voor mezelf ontwikkeld waarbij ik heerlijk productief aan het werk kan gaan, maar ook gemotiveerd en uitgerust kan blijven. In dit artikel deel ik mijn tips om gemotiveerd en uitgerust te blijven.

Braindump methode

Deze methode kwam ik ineens tegen en ik ben er helemaal weg van! Het is perfect om je hoofd helemaal leeg te maken. Tijdens een braindump pak ik mijn notitieblok, stel ik een timer in voor 15 minuten en ga ik in doodse stilte nadenken en schrijf ik alles op wat in mijn hoofd opkomt. De eerste paar taken vind ik makkelijk te bedenken, maar de taken die daarna komen vind ik lastig. Als ik echt even stilzit en goed nadenk, komt er ontzettend veel naar boven. Het is niet de bedoeling dat je gelijk gaat filteren. Schrijf echt letterlijk alles op, ook als je niet zeker weet of je die taak wel wil gaan doen.

Nadat ik alles heb opgeschreven en na 15 minuten niks meer kan bedenken, ga ik het verwerken in een to do lijst. Plannen maken voor over enkele weken, plannen voor deze week en sommige dingen laat ik eerst even staan. Heb ik een half uurtje vrij in mijn planning, ga ik kijken bij mijn braindump of ik nog iets kleins kan doen. Ik merk dat ik hier enorm opgelucht van raak en mijn hoofd even helemaal leeg is omdat ik niks meer hoef te onthouden, want het staat opgeschreven.

Niet constant doorwerken

Pauzes nemen vind ik bijna vanzelfsprekend, maar ik probeer altijd iets te plannen of iets om naar uit te kijken in mijn pauze. Dit klinkt gelijk heel druk, maar zo bedoel ik het niet. Mijn pauzes zijn altijd anders, ik vul altijd mijn kopje met thee, maar doe ook andere dingen. Soms ga ik even hoelahoepen, doe ik 10 minuutjes een paar sportoefeningen, maak ik een latte macchiato of ga ik 10 minuten mijn werkplek/omgeving opruimen. Zo heb ik altijd iets om naar uit te kijken en blijf ik daarna ook gemotiveerd want ik ben al zo goed bezig geweest. Het maken van een latte doe ik niet elke dag, want dat maakt het niet heel gezond (ik doe er altijd siroop doorheen). Maar als ik het maak kan ik er altijd wel naar uitkijken. Ik vind ze trouwens het allerlekkerst met goed opgeklopte melk. Bij Otto zag ik een aantal goede melkopschuimers voorbijkomen. Zo’n melkopschuimer staat dan ook al een tijdje op mijn wishlist, helemaal nu met al het thuiswerken!

tips om gemotiveerd en uitgerust te blijven

Motivatie

Dit kopje wilde ik eigenlijk reflecteren noemen, maar ik was bang dat je dan direct af zou haken. Al is het eigenlijk wel waar ik uiteindelijk naartoe wil. Nu ik thuiswerk, vliegen de weken voorbij. Ik heb geen besef van tijd meer en iedere dag ziet er voor mijn gevoel ongeveer hetzelfde uit. Aan het einde van de maand heb ik mijzelf beloofd altijd te reflecteren. Ik beantwoord voor mijzelf enkele vragen en raak uiteindelijk gemotiveerd omdat ik veel meer gepresteerd heb dan ik in eerste instantie dacht. De vragen die ik mijzelf stel zijn als volgt: Wat heb ik deze maand allemaal afgerond/gedaan?, Wat heb ik deze maand ervaren? (Gevoelens), Waar ben ik deze maand door verrast?, Wat heb ik deze maand geleerd?, Wat wil ik volgende maand gaan doen?.

Afgeleid raken

Ik kan heel productief werken als het enorm stil is. Soms lukt dit niet vanwege omgevingsgeluiden en kan ik me alsnog slecht concentreren. Ik doe dan altijd mijn AirPods in en zet een playlist aan waarvan ik de muziek niet ken. Als ik nummers ken, ga ik automatisch meezingen en ben ik gelijk weer afgeleid. Een rustige playlist met onbekende muziek werkt voor mij het beste.

Wees niet te streng voor jezelf

Soms heb je een prachtige planning opgesteld, maar zit je er gewoon helemaal doorheen. Je staart heel lang naar je scherm, maar productief is het niet te noemen. Het is logisch als je ontzettend moe bent en niks lukt, maar wees dan ook niet te streng voor jezelf. Gun jezelf rust en kijk of je op een ander moment je werk beter kan verrichten. Tijd nemen voor jezelf moet geen straf zijn, maar ook horen bij je planning.

Tot slot vul ik dit artikel met tips om gemotiveerd en uitgerust te blijven nog aan met een mooie uitspraak. Bij een online webinar hoorde ik de namelijk het volgende: “Als iemand tennisballen gooit en je drie tennisballen tegelijk probeert te vangen, dan vang je er waarschijnlijk niet één. Probeer je je te focussen op één tennisbal, dan is de kans groot dat je hem ook echt vangt.” Focus je dus niet op meerdere dingen tegelijk, maar probeer eens je focus te leggen op één ding.

-> Lees ook: tips voor thuiswerken