videobewerking computer
Als YouTuber en blogger weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om een goede computer te hebben. Het bewerken van video’s en foto’s vergt veel van een computer en niet alle soorten zijn hiervoor geschikt. In deze blogpost vertel ik je waar je op moet letten als je een computer wil aanschaffen om foto’s en video’s mee te bewerken.

Volg je Make Me Blush al op Instagram? En YouTube?

Waar moet je op letten bij het kopen van een computer?

Er zijn een aantal specificaties waar je op moet letten als je een computer wil gebruiken voor videobewerking. In principe kan je tegenwoordig met ieder apparaat wel een video bewerken. Je kan zelfs met een app op je telefoon een video monteren en uploaden. Alleen zitten hier wel veel beperkingen aan en is lang niet alles mogelijk. Ik zou je adviseren om te gaan voor meer kwaliteit en te zoeken naar een workstation met de juiste specificaties. Zo heb je er ook op lange termijn nog veel plezier van.

Het is het beste als de processor minimaal een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7 is. Bij de specificaties wordt dit CPU genoemd. Hierdoor kan je de video’s zonder problemen renderen. Om ervoor te zorgen dat programma’s soepel verlopen en je ook meerdere programma’s tegelijk kan gebruiken, kies je voor minimaal 8 GB werkgeheugen. Bij de specificaties staat werkgeheugen onder het kopje: RAM. Met genoeg werkgeheugen kan je zonder moeite je YouTube thumbnail bewerken terwijl je video nog aan het exporteren is. Ook het beeldscherm is natuurlijk een belangrijk onderdeel. Tegenwoordig worden veel video’s op YouTube geüpload in Full HD (1920×1080). Ga dus op z’n minst voor een Full HD beeldscherm. Wel is het goed om er rekening mee te houden dat de kwaliteit van video’s steeds beter wordt. Tegenwoordig zie je steeds meer video’s in 4K. Overweeg ook eens een beeldscherm met een hogere resolutie.

videobewerking computer

Juiste software

De juiste software is natuurlijk ook erg belangrijk bij het bewerken van video’s. Er zijn veel verschillende soorten programma’s in verschillende prijsklassen. Zo heb je onder andere Adobe Premiere Pro, Sony Vegas en Final Cut Pro X. In dit rijtje is Adobe Premiere Pro de meest professionele waarmee je vrijwel alles kan bewerken wat je in gedachten hebt. Daarentegen is het wel een programma wat vrij ingewikkeld is en waarvan het even duurt voordat je het onder de knie hebt. Sony Vegas en Final Cut Pro X zijn wat mij betreft ook hele fijne programma’s om mee te werken.

Computer op maat laten maken

Als al het bovenstaande voor jou klinkt als abracadabra dan zou ik je adviseren om je te verdiepen in een computer gemaakt op maat. Als je een computer op maat laat maken dan ben je er zeker van dat het voldoet aan al jouw wensen. Laat je adviseren om na te gaan wat voor jou het beste werkt en welke computer het beste aansluit bij jou. Bij ikbenstil computers ontwerpen en produceren ze computers en houden ze rekening met al jouw wensen.

— Lees ook: Geld verdienen met YouTube, mijn tips!